ВАЖЛИВІСТЬ МОЛИТВИ
Про метод молитви Мати Божа сказала таке: "Найсуттєвішим моментом у молитві є величезне бажання Бога і спасіння душі. Дозвольте, щоб вами керували прагнення подяки Богові, щире бажання Бога і спасіння людини. Якщо ви маєте такі прагнення, тоді ви молитиметеся і знайдете час для молитви ”. Пречиста Діва завжди каже, що основою молитви, як і плоду, з якого все інше походить, є здобуття внутрішнього миру, цілковитої самотності для Бога. Мова йде про той мир, з якого беруть початок Божественні дари. Однак якщо ви схвильовані, тоді ви не зможете зрозуміти Волю Божу. Кілька разів Вона повторювала: "Будь-яке хвилювання породжує сатана”.

ЯК ДОСЯГНУТИ ГЛИБИН У МОЛИТВІ?
На завершення я хочу спонукати вас розпочати паломництво послань. Протягом цього часу я зрозумів, що досконале духовне життя полягає у глибокій молитві. Глибоко увійти у духовне життя - означає глибоко зануритися у молитву. Глибини у молитві можна досягнути молінням, постом і любов’ю. Я зауважив упродовж цього часу, що Богородиця наголошувала на цих трьох елементах. Ви повинні молитися не тільки своїми устами, але й своїм серцем. Постіть, любіть ворогів ваших, любіть тих, хто страждає, любіть ваших ближніх, любіть кожного. Саме так можна досягти глибини у молитві й осягнути духовне життя. Повторюю ще раз: розпочніть шлях послань та молитви. Ніколи не кажіть, що не маєте часу молитися. Якщо ви кажете так - це так само, як би ви казали: "Я не маю часу для Бога, Бог мені не потрібний, Бог мені нічим не може допомогти, я можу прожити і без Бога”. Все це означає - не мати часу для Бога. З власного досвіду кажу вам молитися щоранку і щовечора. Ті, хто бажає поступу у своєму духовному житті, повинні молитися не менше, ніж по півгодини щоранку і щовечора. Принаймні півгодини щоранку і щовечора, щоби ми могли почувати себе одним цілим із Богом. Потім ви побачите, наскільки духовне життя всередині вас пробуджується і постійно зростає. 
У Страсну П’ятницю Мати Божа за посередництвом Гелени сказала: "Я дам вам духовну таємницю, щоб ви могли мати захист від гріха і могли поєднуватися з Богом”, Вона промовила: "Творіть спільну живу совість. Моліться зранку та читайте абзац із Євангелії Закарбуйте його у своїй свідомості та носіть його всередині себе цілий день. У хвилини кризи розважайте над ним знову та моліться до Бога за скріплення у тому, щоб Слово перебувало всередині вас”. Тепер я усвідомив, що це є фундаментом віри. Кілька разів Богородиця казала нам: "Коли віра ваша сильна, сатана не зможе скривдити вас ”. Не забуваймо, що бути міцним у вірі - означає мати цю направду живу совість, означає зростання, означає бути наповненим Словом Божим у житті; а все це свідчить про те, що людина живе своєю вірою.
Гаразд, не хочу втомлювати вас, адже наша бесіда триває вже понад годину. Я хочу лише сказати, що цього вечора о 18.15 ми будемо молитися на вервиці, а о 19.00 розпочнеться Літургія. Перед Літургією візіонери читатимуть уголос сім "Отче наш”, "Богородице Діво”, "Слава Отцю” та "Символ Віри” і молитимуться до Духа Святого. Після Літургії відбуватимуться молитви за хворих. Під час об’явлення до каплиці будуть допущені тільки священики, обслуговуючий персонал та люди з особливими проханнями. Під особливими проханнями ми розуміємо хворих, як, наприклад, хлопчик на інвалідному візку. Дозвольмо їм бути присутніми, адже вони почувають особливу потребу в цьому. Не засмучуймося, тому що Марія сказала: "Для людей ліпше перебувати в церкві у молитві, ніж бути там через цікавість”. У жодному разі ніхто не може побачити того, що бачать візіонери. Багато-хто вже переглянув фільм про те, що відбувається протягом об’явлення, а всі інші також обов’язково побачать це у майбутньому. Якщо є будь-яка додаткова зала, ми дозволимо увійти до неї керівникам груп та, якщо це можливо, кільком людям із кожної групи. Будь ласка, прислухайтеся до нашої поради, інакше, якщо каплиця буде переповнена, візіонери не зможуть увійти до неї та підуть собі кудись в Інше місце й об’явлення відбудеться там. Після Літургії будемо молитися за хворих й освячувати предмети релігійного вжитку. Цього вечора приготування до молитви за хворих буде дещо довшим та ґрунтовнішим. Я хочу нагадати вам, що Літургія відправляється тут щовечора о 19.00, ми возносимо молитви за мир у світі та за вас, паломників. Ми б хотіли бути з вами і молимося за вас щовечора. Багато спільнот у світі зараз моляться разом з нами за мир о тій же годині - так ми почуваємо себе сильнішими і набагато більше згуртованими.
А тепер кілька слів розради для вас. Ви просите милостей, і Наша Пані відповідає: "Виможете отримати стільки, скільки за¬бажаєте, все залежить від вас: моліться, моліться, моліться".
о. Томислав Власич Меджуґор’є, 22 квітня 1984 року, Великодна Неділя
 

Молитовна група
Матір Божа попросила візіонерів, аби вони утворювали молитовні групи. Кожна молитовна група має свою мету, але всі вони повинні дотримуватися визначених духовних засад. Діва Марія звернулася до Гелени і Мар’яни з таким проханням: "Прагну провадити цю групу відповідно до духовних засад, щоб, опираючись на цей досвід, кожна людина і кожна група могли посвятитися Богові”, а саме:
1) відкиньте всі пристрасні захоплення;
2) цілковито віддайтеся Богові;
3) звільніться раз і назавжди від усякого переляку (люди, які цілковито довірилися Богові, не мають уже у своїх серцях місця для страху, труднощі, яких вони зазнаватимуть, будуть на хвалу Божу та для вашого особистого зростання);
4) любіть своїх неприятелів (не тримайте образ чи злих нарікань у своїх серцях, а, навпаки, тільки благословення, успіх і спокій духу. Моліться за ваших ворогів, принаймні п’ять хвилин щодня, тоді з Серця Ісуса та Мого Серця отримаєте Божу Любов, завдяки якій будете в змозі любити неприятелів);
5) прагну, щоб група постила двічі на тиждень. Можете ви-брати дні, в яких вам буде зручніше, ніж у п’ятниці, вівторки чи середи. Інколи проситиму про пости для потреб Церкви;
6) прагну, аби ви молилися щонайменше три години впродовж дня (ви є слабкі, бо замало молитеся. Якщо можете, то моліться годину вранці, годину ввечері, а також упродовж дня. Беріть Щодня участь у Службі Божій та Св. Причасті. Шукайте час на молитву та Службу Божу.
Не гасіть у собі дух молитви, принаймні під час шкільної перерви перебувайте самі, щоб налагодити контакт з Ісусом. Чиніть це також і в автобусі, молячись до Ісуса серцем).
Літом 1983 року, як згадує Марія Дуґанджич, через Гелену та Мар’яну Богородиця попросила молодих людей для певної місії. Госпа сказала, щоб молоді люди впродовж трьох днів добре все обдумали і добровільно прийняли своє рішення. Матір Божа зауважила, що якщо хтось не в змозі це зробити, то не повинен примушувати себе до цього. Матір Божа почала нас учити, і через деякий час ми зауважили, що Вона не вимагала від нас жодних ве¬ликих діл. Просто хотіла, щоб ми навчилися витривати у малих.
Спочатку ми зустрічалися раз на тиждень. Однак згодом Госпа попросила нас ще про одну зустріч. Ми вибрали четвер, бо у цей день Марія дає послання для парафії. Богородиця попросила нас посвятити наші молитви у четвер за Єпископа, додаючи до розважання і спонтанної молитви 7 "Отче наш”, 7 "Богородице Діво”, 7 "Слава: І нині”, а також молитви до Святого Духа.
Невдовзі Марія попросила нас у 1985 році про третій день, присвячений молитві. Цей день був потрібний, щоб ми були разом не лише під час молитви, але й щоб ми ліпше пізнали один одного, адже Госпа наголосила, що група не може зростати, якщо люди не знаються. Завжди на початку зустрічі Діва Марія подавала нам тему для розважання, а на початку Великого Посту 1985 року Вона попросила, щоб кожний вибрав собі людину, яку найбільше не любить, й обов’язково порозмовляв з нею. Однак зазначила, щоб ми вибрали її очима, не називаючи її по імені, щоб ніхто не зауважив, кого ми вибрали. Звичайно, що це було не просто, бо ми бажали відгукнутися на заклик Марії, але одночасно відчували якесь засоромлення, хоча присутність Марії була очевидною. У якусь мить наші клопоти зникли і ми були готові вчинити те, про що нас просила Госпа, навіть якщо це мало засоромити нас. Коли ми почали розмовляти з тією "вибраною особою”, відвідувати її вдома після вечірньої Служби Божої, щоб бути разом з нею, то зауважили, що хоч вона є на віддалі від нас, однак є скарбом і не тією, якою ми її вважаємо. Усі упередження поступово зникали день за днем. По суботах ми зустрічаємося у малих групках, молимося, розмовляємо. Коли завершуємо розмову на тему, яку нам дала Матір Божа, знову зустрічаємося в більшій групі. Представник меншої групи ділиться проблемами, які група зауважила. Потім ми молимося в намірі того, чого не розуміємо, але завжди молимося разом. Завершуємо подячною молитвою і благословенням.
Щосуботи якщо візіонери присутні на зустрічі з нами, Сама Матір Божа уділяє нам Своє благословення. Одночасно з благо-словенням дає нам Своє послання, як підсумок того, що ми відкрили під час спільної розмови. Матір Божа завжди дає нам теми для дискусії. Особливо Вона прагне допомогти нам молитися з глибини наших сердець. Вона сказала: "Коли після важкої праці приходите додому виснажені та починаєте молитися в такому стані, то не робите жодного поступу в молитві”.
Ми зрозуміли, що Марія не хоче жодної формальності чи штучності, а, навпаки, прагне глибокої молитви серцем, тому коли хтось дякує, усі повинні дякувати; коли хтось просить, усі повинні просити... Тільки такою має бути єдність у молитовних групах. Матір Божа постійно вчить нас, щоб ми знайшли час перед молитвою; постійно зосереджували думку; відходили від того, що робили, говорили і, найголовніше, хоч мить перебували у тиші”.

Частина перша: прощення
Перша частина молитви - це просьба про прощення, звіль¬нення душі, очищення, позаяк у кожному з нас щодня є щось, чого ми повинні позбутися, звільнитися. Наприклад: гріха того всього, що вважаємо образою. Це може бути навіть не гріх, а щось неприємне, що нас блокує. Якщо не представимо цього Богові, то ціла наша молитва утискає нас і ми є заблокованими, а після молитви остаємося такими ж самими, як і раніше. Марія наголосила, що цей момент є дуже важливим і його не можна оминати, бо якщо душа не звільниться перед Богом, не висповідається якимсь способом, то не зможе прийняти того, про що просить, ані того, що Бог хоче їй пожертвувати. Ми не повинні роз’ятрювати свою душу гріхами, зате повинні вірити, що Бог нам їх простив. Просіть також прощення в інших людей. Одного разу Матір Божа сказала: "Коли вимолитеся вдома і не в змозі підійти до якоїсь людини, аби попросити в неї прощення, то полюбіть її в серці, зустріньте її в душі. Молячись за неї, просіть також про прощення для себе”.
Марія сказала, що не можна розпочинати молитву, якщо не відчуваєш себе поєднаним з Богом, іншими людьми і самим собою. Потрібно молитися в цьому намірі самому чи в групі. Молитва про вибачення - це молитва про поміч іншим людям, які мають таку ж проблему і такий же гріх.

Частина друга: просьба
У другій частині мова йтиме про прохання у молитві, тобто висловлення наших намірів. Очевидно, що ніхто не розпочинає молитися, якщо не відчуває прагнення до цього. Люди є такими, якими є, коли моляться, бо спочатку завжди просять. Однак Матір Божа неодноразово говорила нам, що це неправильно. Насамперед ми повинні очистити сумління, а вже потім висловити свої наміри. Перед виголошенням цих намірів треба бути готовим виконати Волю Божу, тому потрібно молитися, аби ми вміли прийняти Її, щоб вона через душі була сповнена у житті. Не будьмо егоїстами, бо це може спричинити замкнутість перед ласками, які Бог прагне нам жертвувати. Безліч разів Марія говорила нам: "Задовольняйтеся малими речами, якщо чогось потребуєте, більше моліться. Якщо це не сповниться, то не кажіть: "Бог не вислухав мене!” Ніколи не запитуйте себе, чи дійсно ви повинні це отримати? Не застановляйтеся, чи ця річ не допровадила би вас до зла і для цього її не отримали”.

Частина третя: Благодарення
Завжди після хвилини тиші подякуйте Богові у спонтанній молитві.
Дякуйте Богові за все. Ніколи не дякуйте за одну річ. Ми повинні дякувати Йому за все. Матір Божа говорить, що ми є людьми 
з такою ментальністю, яка не в змозі благодарити, бо вважаємо, що все належить нам...
Утім це не так! Марія говорить, щоб ми дякували Богові за все, щоб ми мали серце, яке вміє дякувати навіть за те, чого ми не отримали. Тоді ми уподібнюємося Серцю Сина Божого, яке прийняло Отця, Який дає і забирає. Саме тоді таке благодарення стає молитвою, через яку можна бути звільненим, через яку можна цілковито посвятити себе нашому Господеві, дякуючи Йому за все, що відбувається. Бог про це знає, а ти перебуваєш у стані спокою. Пізніше, якщо навіть, щось буде йти не так, не сумуй і не переживай, бо все відбувається з Волі Божої.

Частина четверта: Благословенство
У четвертій частині мова йтиме про молитву благословення. Якось Матір Божа пояснила нам, чому ми повинні молитися про благословення як після молитви, так і після Служби Божої. Марія сказала, що це (благословення) є ласкою від Бога, один із дарів, які Господь хоче нам дати. Богородиця пояснила, що момент благословення під час молитви про нього є дуже багатий на ласки, тобто правдивий у повноті, коли ми є цілковито відкритими і свідомими, бо коли просимо про Боже благословення, то просимо про дар Божий. Однак мусимо бути відкритими! Якщо годинами молимося устами, але не є відкритими, то тоді ми просто не в змозі усвідомити, що Бог уділяє нам ласку і саме тоді ми не готові прийняти її. Матір Божа сказала, що ми відповідальні за багато ласк, уділених нам у благословеннях, які пройшли повз нас. Говорила також про благословення після Служби Божої, а також про те, наскільки ми перебуваємо тоді у стані розпорошення. Ще до завершення Служби Божої ми вже готові вийти в поспіху або думаємо про те, що нас очікує після неї.
Проблема полягає в тому, що не завжди ми є відкритими для Бога, Який нас благословляє. Марія пояснила нам значення благословення, а саме: це є сила, яка потрібна для подолання спокус. Ця сила товаришить нам після молитви під час наших щоденних обов’язків. Богородиця попередила, що з такою самою легкістю з якою отримуємо ці ласки, можемо їх також утратити. Поповнюючи якийсь гріх, втрачаємо благословення Бога. Якщо одного дня відчуємо, що якимсь способом втратили приязнь з Богом, то повинні знайти час для молитви, щоб знову отримати Його благословенство. Бог охоче уділяє нам його. Ми не повинні зупинятися у молитві, аби не впасти впродовж дня. Якщо навіть і поповнимо якийсь гріх, то Матір Божа просить, щоб ми не знеохочувалися, а знову просили Бога про ласку і прощення. Така молитва багато нам дає, насамперед тоді, коли молимося спільно.
... Матір Божа постійно взиває нас до молитви серцем, бо це - єдина молитва, під час якої ласки можуть торкнутися серця і душі.
На жаль, тепер цілий світ є поглинутий галасом, що увійшов у наші серця, наші думки, наше ціле життя. І ми постійно кудись женемо, спішимо і ніяк не можемо позоставити для Бога трохи тиші, а Господь так хоче говорити з кожним зокрема, тож не загубімо себе в погоні за новинами, насолодами, матеріальним збагаченням будь-якою ціною...

Молитва спонтанна
Цю молитву провела Марія Дуґанджіч 2 січня 1988 року в малій капличці на цвинтарі у Меджугор’ї...
Початок: Читання Євангелії на цей день: "Свідчення Йоана к Хрестителя”: "Того часу з’явивсь Йоан Хреститель і проповідував у пустині Юдейській. Він говорив: "Покайтесь, бо наблизилося і Небесне Царство”. Це ж Той, що про Нього говорив пророк Ісайя: "Голос вопіющего в пустині: "Приготуйте Господню дорогу, вирівняйте стежки Його” (Мт. 3,1-3).
Тиша, щоб відчути, що стоїмо перед Ликом Бога (біля півтори хвилини).
Молитва-прощення: "Господи, як правдивим є те, що мо¬жемо впізнати себе серед натовпу тих людей, які питали в Йоана: "Ким Ти є?”
Достатньо зупинитися на хвилинку, щоб відчути, що кожен з нас багато разів у своєму житті запитував: "Ким ти є? Ким є той брат, котрий закликає мене до порядку у Своє Ім’я, котрий встановлює, що я змінюю своє життя.
Ісусе, відчуваємо в собі ще сильніше, що ми є різними у своїх серцях, одна половина хоче Тебе наслідувати і бути Тобі послушною, а друга запитує: "Ким Ти є?”
Прости нам зачерствілість наших сердець, через яку ми вже не в змозі відчувати Тебе як Бога. Прости нам кожний гріх, котрий спричинився до втрати нашої віри, нашого довір’я до Тебе, миру, а потім з легкістю говоримо: "Ким Ти є?” Дозволяєш мені робити те і те. Можу чинити всі ті речі! Прости нам нашу гордість, нашу зухвалість, які відчуваємо щодо Тебе і тих, хто хоче нам допомогти, хто хоче нам сказати і допомогти зрозуміти, що Ти є Богом. Прости нам кожну нашу зраду!
Насамперед прости нам те, що перебуваючи в цій ситуації, були самі й не благали у Тебе помочі.
Молитва-просьба: "Господи, тепер бачиш, що наше прагнення пізнання Тебе як Бога, як Господа народжується в наших серцях. Очевидно, що це є дар, який тільки Ти нам даєш. Тому молимося до Тебе: візьми ціле наше єство і ціле наше серце і наповнюй їх вірою, любов’ю і цілковитим відданням Тобі, щоб ми вірили Тобі, щоб Твій Дух провадив нас у нашій вірі! І щоб кожного дня свого життя відповідали Тобі та самим собі: "Ісус є моїм Богом і моїм всім!”
Дай нам силу віддати Тобі всі наші упередження, насамперед під час випробувань. Коли буде затримане наше мислення і наші відчуття, вчини, щоб наше серце ніколи не припиняло битися з вірою.
Вчини, щоб кожний з нас дозволив Тобі охреститися Твоїм Духом. Вчини наше життя простим - таким, аби ми мали більше часу для Тебе, аби ми могли перебувати в тиші, в якій Ти зможеш промовляти через життя Марії повне чеснот.
Дозволь відчувати себе Дитиною Божою”. (Коротка перерва на півтори хвилини).
Молитва-благодарення: "Господи, дякую Тобі за те, що кожний, хто є охрещений, бере участь у Твоєму Хресті, Твоїм Духом задармо: є частиною Бога. Дякую Тобі за наш хрест, завдяки якому ми стали Твоїми приятелями, Твоїми братами.
Дякую Тобі за те, що Ти дав нам Свого Духа у повноті, в Таїнстві Миропомазання.
Дякую Тобі насамперед за те, що Ти є в нас щоразу, як тільки того прагнемо, бо Ти завше провадиш нас через Свого Духа, коли на це дозволяємо.
Дякую Тобі, бо Ти провадив нас у нашому минулому житті особливим способом через наші хрести, наші труднощі, наші кризи, наші знеохочення і ніколи не покидав нас самих. Твій Дух завжди був з нами, очікуючи, що ми відкриємо Тебе.
Дякую Тобі, бо ж Ти будеш далі нас провадити, а Твоє жит-тя займе більше місця в нашому. Нехай наше серце стане Твоїм Серцем!
Дякую Тобі, бо ж Ти перемінюєш нас у людей, в яких маєш правдиве уподобання, таких, яких потребуєш.
Дякую Тобі, бо ж Ти даєш нам відвагу, щоб зробити крок уперед.
Дякую Тобі, Господи, бо Ти появлявся у нашому житті стільки разів! Ти дозволив нам зустрітися з Тобою найрізноманітнішими способами, завдяки яким ми розпізнавали Тебе. Дякуємо Тобі (перерва біля 30 сек.).
Молитва про Благословення: "Тепер молимося до Тебе про Твоє благословення. Влий у наші серця прагнення бути благословенними, бути наповненими Тобою, бути переміненими.
Поблагослови все, що діється в серцях кожного з нас, навіть, якщо там є якась боротьба, якщо там є смуток чи радість, якщо там є добрий вибір чи слабкість у здійсненні його.
Поблагослови все! Насамперед, нехай це благословення стане для кожного з нас охороною перед злом!
У житті, в якому Ти помістив Свого Духа, вчини так, щоб і наше життя правдиво розвивалося і зростало аж до самого кінця. 
Поблагослови всіх, кого ми назвали у наших молитвах, наші родини, наших священиків. Поблагослови Святішого Отця, а також усіх - відповідальних за Церкву і "упосліджених” членів суспільства - наркоманів, алкоголіків - хворих і відкинутих суспільством.
Господи, нехай у момент, коли попросимо Тебе про благо-словення, воно насправді сплине в наші серця.
Нехай ласка Твоєї присутності в наших серцях принесе нам глибокий Мир, братню любов і повноту радості!
Заспіваймо "Отче наш...” (Марія Джуганджич провадила молитву з лагідністю, спокоєм і тишею).

Кінцеве благословення
(Його уділяє священик, якщо він присутній.)
Благословення Бога Всемогутнього нехай зійде на нас усіх, хто опускає це місце, котре Матір Божа назвала джерелом ласк, щоб ми могли занести це велике пізнання, яке отримали, з наших сердець у наші домівки, наші парафії, наші села та міста так, аби жодна з тих великих речей, які ми пізнали на цьому великому місці в останні дні, не зникла.
Безперечно, ми не запланували їх, а вони були призначені нам Божим Провидінням. Нехай Боже Благословенна зійде на нас усіх і позостане з нами навіки! В Ім’я Отця, і Сина, і Св. Духа навіки віків. Амінь” (Пісня "Радуйся, Маріє, Мати Милосердя").
П’єтро Зожа
 
 
ЯКЩО ХОЧЕТЕ БУТИ ПО-СПРАВЖНЬОМУ ЩАСЛИВИМИ
З самого початку об’явлень у Меджуґор’є Пресвята Діва Марія закликає всіх до молитви. Вона просить, щоб ми, насамперед, визначили для себе час для молитви вранці та ввечері, молилися повільно, розважаючи над кожним словом.
Матір Божа просить молитовну групу відмовляти "Отче наш... ” багаторазово аж доти, поки ця молитва сама не почне ви¬пливати з серця. До молитви, під час молитви і після неї конче 
потрібний мир у серці. Це вимога, яку Матір Божа ставить, передусім, перед молитовною групою, бо інакше молитва не допровадить людину до миру і розважання. Марія звертається до всіх з проханням: "Якщо хочете бути по-справжньому щасливими то провадьте просте, покірне життя, моліться багато і не занурюйтеся у свої проблеми: позоставте їх Богові”, а далі продовжує, що "навіть радість і співи можуть похитнути зростання групи, якщо піддаватися емоціям”.
Якось Марія наголосила візіонерці Гелені Василій, що "коли приходить терпіння, то потрібно його жертвувати Богові*
(29.03.1984).
І далі: "Коли молитеся, то моліться ревніше. Молитва - це розмова з Богом. Молитися - це означає слухати Господа” (20.04.1984). "Моліться багато, стільки, скільки зможете, але завжди моліться більше: кожен з вас повинен молитися чотири години щоденно, але Я знаю, що багато людей цього не розуміє, бо вважає, що їхнє життя тільки з праці” (24.04.1984).
Марія просить усіх постійно молитися до Святого Духа, щоб люди могли бути наповнені Ним. "Моліться до Духа Святого про дух молитви, так щоб ви могли молитися щораз більше...”
(9.04.1984).
"Коли говорю вам: моліться, моліться, моліться, то маю на думці не тільки, щоб ви збільшили кількість годин, присвячених молитві, але також, щоб зміцніли ваші прагнення молитви і три¬вання в контакті з Богом і щоб ви неустанно перебували у стані, коли дух переповнений молитвою” (26.06.1984).
"Моліться до і після праці, щоб Бог поблагословив вашу пра¬цю... у молитві віднайдете відпочинок” (5.07.1984).
Після 5-го серпня, коли Матір Божа хотіла, щоб у парафії святкували двотисячну річницю з дня Її народження, Вона попросила про піст у середу та п’ятницю, а також про щоденну молитву на Вервиці (Три Таїнства) щодня, бо сатана атакує Її плани. Напередодні Воздвиження Чесного Животворящого Хреста неодноразово просить про молитву біля Хреста на горі Кріжевач. Після цього свята Марія просить: "Зачніть постити з цілого серця... постіть з благодаренням за те, що Бог дозволив Мені зоставатися так довго в цій парафії: постіть і моліться від серця” (20.09.1984). У жовтні Вона просить про молитву за дари до Святого Духа: "Коли приходить Святий Дух, усе навколо преображається”. Через деякий час Марія сказала: "Просіть Духа Святого, аби вас освятив. Коли б ви тільки знали, яких ласк уділяє вам Бог, то молилися б неустанно” (8.11.1984).
Неодноразово в перші місяці 1985 року повторює візіонерам про силу молитви: "Через молитву можете цілковито роззброїти сатану, а собі виєднати щастя” (24.01.1985).
На початку Великого Посту Матір Божа просить групу Гелени про піст тричі на тиждень: в середу, четвер та п’ятницю. Дякує парафії за її поступ у молитві: "Дорогі діти! Сьогодні прагну вас закликати: моліться, моліться, моліться! У молитві пізнаєте найвищу радість і вихід з кожної ситуації, навіть безнадійної”.
У травні Марія запрошує до молитви серцем: "... Так, аби молитва заволоділа вашими серцями щомиті”. До Гелени Василій Госпа (Діва Марія) сказала: "Часто молитви, відмовлені голосно, віддаляють від Ісуса, бо ж коли люди хочуть перемогти своїми силами, то місця для Бога нема. Молитви є добрі тоді, коли випливають з серця”.
"Відкрийте серця Духові Святому. У ці дні Святий Дух особливо впливає на вас. Відкрийте серця і жертвуйте своє життя Ісусові, щоб Він міг жити в них і зміцнив вас у вірі” (23.05.1985). "Моліться про те, щоб Бог уділив вам дар любові” (28.05.1984). "Молитва повинна стати вашим хлібом щоденним... поконаєте втому. Наступить радість і відпочинок”.
Під час життєвих труднощів Марія заохочує всіх до активної молитви: "Розпочніть боротьбу з сатаною через молитву. Тепер ви перебуваєте в центрі його тенет”. І далі просить: "Облечіться в зброю супроти сатани, з вервицею в руках переможете його”
(8.08.1985). В останній день року Марія сказала Гелені: "Мир отримаєте не завдяки президентам, а через молитву”. У 1986 році Матір Божа просить: " Мені потрібні ваші молитви, щоб Бог 
став улюблений всіма вами”. "Якщо молишся серцем, то розтане лід у серцях ваших братів і зникнуть усілякі перешкоди”.
"Відновіть молитву перед Хрестом..., уділяє вам особливі ласки, а Ісус особливі дари з Хреста”.
"Дорогі діти! У ці дні, під час яких з радістю поклоняєтеся Хресту, прагну, щоб і для вас ваш хрест був радістю. Особливо дорогі діти, моліться, щоб ви могли прийняти біль і терпіння з любов'ю, як це вчинив Ісус. Тільки таким способом Я можу з радістю уділяти вам любов та оздоровлення, якщо Ісус Мені дозволить” (11.09.1986).
У грудні 1986 року Марія просить молитовну групу Гелени, щоб виключила телевізори і не читала газет: "Коли ви оглядаєте програми, коли читаєте газети, то ваші голови переповнені новинами, І тоді нема вже місця для Мене у ваших серцях. У Меджугор’ї постійно лунає заклик Марії до молитви серцем, посту, навернення: "Моліться, постіть, дозвольте Богові ділати! Моліться про дар любові, віри, молитви, посту”. "Дорогі діти! Старайтеся ощасливити свої серця молитвою. Будьте радістю всіх людей, будьте надією для кожної людини. Отримаєте це виключно з допомогою молитви”.
"Моліться, щоб дар любові прийшов до цілого світу: якими щасливими були би люди, коли б царювала любов”.
Особливо Матір Божа попереджає всіх, щоб остерігалися сатани: "Моліться, бо таким способом не зможе вам зашкодити ні звести з дороги до святості. Зростайте з дня на день у молитві, щоб бути ближче до Бога”.
Упродовж 1988 року Матір Божа просила про молитву за тих, хто перебуває під впливом сатани: "Якщо ви молитеся, то сатана нічого не може вам зашкодити, бо ви є дітьми Божими і Господь над вами чуває. Моліться і нехай вервиця буде завжди у ваших руках як знак для сатани, що належите Мені”.

Служба Божа
Служба Божа була тим, що непокоїло отця-пароха у Меджугор’ї вже з перших хвилин об’явлення Марії. Був злий, що в одну з пер- 
ших неділь люди клякали поза храмом, повернувшись у сторону Кріжевача, бо стверджували, що бачать Марію. Він не дивився; для пароха це свідчило про те, що то не може бути Матір Божа, якщо заважає Службі Божій, яка мала розпочатися через тридцять п’ять хвилин. Однак Матір Божа відійшла раніше, і люди пішли до храму на Службу Божу. Це дуже здивувало пароха. Служба Божа для Марії є найважливішим моментом упродовж дня, набагато важливішим, ніж Її об’явлення. Сказала про це візіонерам і постійно делікатно переконувала їх у цьому.
Матір Божа просить молитовну групу про щоденну Службу Божу: "Нехай це стане для вас щоденним подарунком; очікуйте його, прагніть, щоб він уже розпочався. Моліться до Духа Святого, щоб відновив парафію. Якщо люди беруть участь у Службі Божій байдужими, то повертаються додому холодними і з пустим серцем” (30.03.1984).
"Коли ви йдете на Службу Божу, то вже по дорозі повинні приготуватися. Ви повинні приймати Святе Причастя з відкритим, чистим серцем, не покидайте храму без відповідного благодарення” (жовтень, 1984).
Іншим разом Марія просить: "Хочу, щоб Служба Божа стала для вас пізнанням Бога” (16.05.1985). "Дорогі діти! Старайтеся увійти в глибину Служби Божої так, як це потрібно” (1.06.1985).
З квітня 1986 року Госпа дякує людям, бо дуже багато з них пізнало красу Служби Божої та живуть нею: "Ісус уділяє вам Свою ласку на Службі Божій; тому свідомо живіть Літургією і приходьте на неї, повні радості та любові”.
Наступного разу вчить людей, як приймати благословенство: "Щодня просіть про Боже благословенство, щоб ви могли зростати і виконувати будь-яку свою працю разом з Богом, бо Служба Божа є найбільшою молитвою Господа. Ви ніколи не зможете зрозуміти її велич. Для того мусите бути досконалими, покірними і завчасно готуватися До участі у Ній”. ‘‘Служба Божа - це найвища форма молитви”.
П’етро Зожа